Det Rullende Guitarværksteds logo

Udskiftning af stol på en Gibson westernguitar

Her er det en Gibson LG-1 fra 1959. Stolen er flækket på langs og må udskiftes. Samtidig skal det forstærkende stykke ahorn under stolen, indeni guitaren, også repareres.

Før:

Efter:
Flækket stol   Repareret stol

Flækket stol
Stolen er flækket på langs og kan slet ikke reddes.

Guitar uden stol
Først fjernes resterne af stolen.

Gammel stol og et stykke palisander
En ny stol skal laves af et stykke palisander i omtrent samme kulør

Gammel stol og en næsten færdig ny
Lidt fiflen med rundsaven, afretterhøvlen og båndsliberen, og vi er på vej

Inden i guitaren
Indeni guitaren er "bridge-platen", altså forstærkningen under stolen, også i en grim stand. Man vælger ofte at udskifte hele bridgeplaten, men jeg prøver at lave en nænsommere reparation. For bridgeplaten er for så vidt solid nok og er ikke i risiko for at flække eller brække. Det er kun omkring hullerne til strengene at der er slidtage, men det er til gengæld så slemt at strengene ikke vil kunne sidde ordentligt. Så jeg limer blot en forstærkning i lige dér hvor der er slidt mest.

Et stykke ahorn
Sådan en lille klods af ahorn. Jeg bruger en del tid på at slibe, pudse og snitte indtil den passer helt (det gør den endnu ikke på billedet her).

Guitar med beskyttelse
Jeg har givet guitaren arbejdstøj på, så den ikke bliver ridset. Inden i guitaren har jeg et par spejle liggende i bunden, og som man kan se, to ledninger. Den ene er til en lille 12V pære (der ikke bliver særligt varm), og den anden er til et webcam. Ikke for at transmittere til resten af verden, men for at hjælpe mig med at se hvad der foregår inden i guitaren. For når man står med en arm inden i guitaren, så dækker armen hele lydhullet, og man kan ikke se ind. Men med den moderne højteknologi kan alt derimod lade sig gøre.

Huller under stolen

Her kan man se hvordan dækket og den underliggende bridgeplate er blevet slidt med tiden.
Først limer jeg den nøje tilpassede ahornklods i indeni guitaren, og efter en dags tørretid limer jeg 8 små grandyvler, pænt tilpasset efter de forskellige huller, i dækket. Da de er tørre skærer jeg dem til og renser dækket grundigt, hvor stolen skal limes fast.

Stol limes fast
Stolen limes fast med varm hudelim.

Stol måles op
Nu er det tid til at finde den nøjagtige placering af stole-indlægget. Ved den rigtige strengehøjde skal strengene stemme korrekt i alle bånd. Målinger og eksperimenter finder den bedste placering.

Rillen fræses ud i stolen

Og rillen til stoleindlægget fræses ud.

Færdig rille i stol
Sådan blev rillen. Nu mangler der bare at files ramper til strengene fra hullerne, og de to små bolt-hoveder skal dækkes af de originale perlemors-prikker. Og så skal et stoleindlæg laves, det bliver af et stykke ubleget argentinsk kvæg-knogle.

Stolen er færdig
Sådan. Det blev en rigitig dejlig lille guitar igen.

Den kvikke læser har måske set at den originale stol var lakeret, og med lidt rundere kanter. Ved at studere fotos af andre guitarer af samme model mener jeg at stolen på den her slags guitar oprindeligt var ulakeret og med lidt skarpere kanter. Derfor har jeg lavet den sådan, som den oprindeligt var.

Se mange andre eksempler på reparationer vi foretager...

Her er f.eks en anden stol der blev udskiftet...