Det Rullende Guitarværksteds logo

Reparationer - Båndskift

Udskiftning af bånd på guitarer med gribebræt af ahorn

Båndskifte på ahorn-gribebræt skal som regel gribes lidt anderledes an end gribebrætter af rosentræ/palisander.
Nogle gange er halsen og gribebrættet blevet lakereret EFTER båndene er blevet monteret, som man ser det på Fender-guitarer, især fra '70-erne.
Her vil vi som regel prøve at bevare den originale lak på gribebrættet. I enkelte tilfælde kan det ikke lade sig gøre, hvis lakken er blevet så porøs at den splintres når man arbejder med den. Men som regel kan vi nænsomt fjerne de slidte bånd og montere nye bånd OG bevare originallakken.

Her har vi en guitar med meget slidte bånd. Læg mærke til at der oprindeligt er blevet lakeret op over båndene, altså har man på fabrikken først monteret bånd, og derefter lakeret hele halsen OG gribebrættet:
Meget slidte bånd på ahorn-gribebræt

På Fender-guitarer monterede man båndene fra siden indtil ca 1982. Man havde en maskine der pressede/trak båndet ind fra siden, i modsætning til nu, hvor man banker eller presser båndene i fra oven.
For at undgå at de hårde ahorn-gribebræt skal splintres, og for at bevare den originale lak på gribebrættet, så presser vi båndene ud igen samme vej som de kom ind:
Bånd bankes ud sideværts


OBS: Prøv ikke dette derhjemme (på en fin guitar). Der er stor risiko for at lakken splintrer. Jeg varmer altid båndet op med en speciel loddekolbespids, der ikke kan glide ned i lakken. Det er vigtigt at lakken er blødgjort. Sådan ser det ud:
Bånd varmes op med loddekolbe

Når båndet er ude, vil det efterlade et spor eller en rille, i den tykke lak. Ofte er det en flere mm tyk polyesterlak. Det kan måske ses her:
Ahornhals hvor båndet er væk

Når alle bånd er ude sliber jeg toppen af lak-"kraterne" som er tilbage omkring alle steder hvor båndene sad.
Det giver ganske vist nogle lidt lysere striber parallelt med båndene, dér hvor lakken var tykkere og gik op imod båndene,
og nu slibes lidt ned. Men det bliver bedst sådan.
Toppen af lakken slibes væk


Tricket er nu at finde et bånd der passer lige ned i den opståede rille i lakken. Vi har altid et hav af forskellige bånd i alle mulige dimensioner på lager. Så vi finder et bånd der er lidt ekstra højt, nu hvor båndet jo skal ned i en fordybning af lak, og helst 1/20mm smallere end rillen i lakken. Her prøver vi med nogle nye bånd:
Tre bånd på prøve i ahorngribebræt

De nye bånd sættes nu i. Enten bankes de i, som her:
Nye bånd bankes i



Eller de presses i, som her:
Bånd presses fast


Under alle omstændigheder plejer vi også at bruge varm hudelim, ikke fordi vi regner med at det skal lime båndene fast, men for at udfylde eventuelle småhuller i træet under båndet. Det plejer at give en meget bedre klang - mere sustain.

Når alle bånd er sat fast plejer vi at lave en båndslibning af hele halsen for at være helt sikre på at den er i orden. Her er vi sluttet af med at lakere hele gribebrættet igen:
Nylakeret ahorngribebræt


Det er kun i tilfælde af at lakken splintredes under arbejdet, og sker heldigvis sjældent.
Her er en Telecaster-hals fra 1978, hvor vi satte nye bånd i, og bevarede den gamle lak:
Nye bånd i gammel hals



Tilbage til "Reparationer-siden"