Det Rullende Guitarværksteds logo

Reparationer - Båndslibning

Båndslibning eller båndplaning

Den del af guitaren der som regel slides mest på, bortset fra strengene, er båndene. På et tidspunkt vil slitagen være så stor at strengene vil rasle og klirre. Den første og billigste løsning er at få slebet båndene. Det kan som regel lade sig gøre flere gange, afhængigt af hvor høje båndene er, og hvor lave man kan lide at have dem. I vores specialbyggede bænk kan vi spænde guitaren op, så halsen har fuldstændig samme udbøjning uden strenge på som den har med strenge på. Det er vigtigt når man arbejder med justering af båndene på halsen - det er præcisionsarbejde.

Vores specialbænk:

Neck jig
og
Neck jig

Her er båndene slidt lidt. Det betyder at strengene rasler lidt, medmindre man hæver dem uforholdsmæssigt meget. Og her vil vi gerne have et meget lavt strengeleje ("action"), fordi det bare er det fedeste:

Slidte bånd

Lidt afhængigt af hvor meget der skal slibes af, så bruger vi enten file eller sandpapir. På billedet øverst til højre kan man skimte en af de file vi nogle gange bruger, liggende på gribebrædtet. På billedet herunder bruger jeg sandpapir. En hjemmelavet slibeklods med samme radius som gribebrædtet (her er det 12") er praktisk. Man kan også bruge en almindelig flad slibeklods, men man skal være omhyggelig med at følge gribebrædtets krumning når man sliber...

Bånd der slibes

Man kan se materialet der er slebet af, som metalstøv på det lakerede ahorngribebrædt.

Et godt trick kan være at markere de høje eller lave spots på båndene med en kulørt spritmarker:

Tusch-markeringer på toppen af båndene

Når der kun er antydningen af slidtage tilbage på båndene, altså når man næsten har slebet ned til bunden af de slidte mærker, så begynder man at afrunde båndene. Den første afslibning har jo gjort toppen af båndene helt flad, og det duer ikke.
Der er forskel på hvordan man ønsker toppen af båndene afrundet. Det afhænger af guitarmærke, båndtype, spillestil og meget andet. Men afrundes skal de. Her kan man lige se spidsen af en fil man kan bruge til det. Der skal stadig files lidt endnu:

Bånd der næsten er slebet færdigt

Her slibes de enkelte bånd helt i facon med en slags sandpapir-pind. Jeg er siden gået over til diamantfile:

Bånd slibes i facon

Der sluttes af med at afrunde alle enderne af båndene og polering af alle båndene:

Ny-polerede bånd

NB: Der er også dem der kalder en båndslibning for "båndpolering". Men det er lidt ukorrekt, for båndpoleringen er bare den sidste arbejdsgang i en komplet båndslibning. Ja, det er et spørgsmål om ord...

Se flere eksempler på reparationer vi laver...