Det Rullende Guitarværksteds logo

Reparationer - Båndskift

Nye bånd på en Fender Mustang

Okay, det er aldrig pænt at skrive grimt om andre, men her har vi desværre fået en guitar ind på værkstedet, som er blevet behandlet så dårligt af en amatør-hobby-reparatør, at vi ikke rigtigt kan finde noget pænt at skrive. Heldigvis for ham kender vi ikke hans navn, så vi nøjes med at sige at man skal huske at se sig godt for inden man vælger hvor man vil have repareret sin guitar!

Det drejer sig om en Fender Mustang, der har fået lavet et rigtigt dårligt bånd-job. Faktisk ser det helt forfærdeligt ud...

Dårligt bånd og godt bånd
Det er kun de første 10 bånd der er blevet skiftet, og de er blevet skiftet til en anden slags end de originale. Hverken højden eller bredden er den samme. Herover kan man se det 10. og det 11. bånd. Det er tydeligt at se forskellen på amatørens skæve båndarbejde til venstre og det originale båndarbejde til højre.

Mærker i halsen
Der er kommet en lang række grimme mærker i siden af gribebrættet

Skrå bånd
De nye bånd er monteret skævt, skråt og med dårlig kontakt til gribebrættet.

Mærker i kanten af gribebrættet
Grimme mærker i kanten af gribebrættet.

Splintret træ i gribebrættet
Under udskiftningen af båndene er træet i gribebrættet helt tydeligt splintret. Der mangler en masse små splinter af træet.

Luft under bånd
Ingen af de nye bånd har god kontakt med gribebrættet. Der er luft under alle de nye bånd.

Ridser i toppen af bånd
I et forsøg på at afrette de af båndene der stritter mest i vejret har man forsøgt sig - lidt halvhjertet - med at slibe båndene. Man er åbenbart gået i stå umiddelbart efter man har slebet med det allergroveste sandpapir.

Vi løser problemerne ved at:

1) Udskifte alle båndene til samme slags som oprindeligt

2) Mens alle bånd er fjernet slibes gribebrættet pænt og alle de grimme huller repareres. Jeg fylder hullerne med en blanding af lim og slibestøv fra gribebrættet. Det er simpelt men effektivt.

Splintret gribebræt
Hobby-reparatøren havde tydeligvis fjernet de gamle bånd på brutal vis, på en måde så gribebrættet splintredes. Han ulejligede sig ikke med at reparere gribebrættet efter sig, så der mangler nu en masse splinter i træet.

Gribebrædt, slebet, uden bånd
Jeg løser problemet ved at slibe hele gribebrættet og fylde alle hullerne med en blanding af slibestøv og lim. Det er ikke optimalt, men det virker og ses ikke så tydeligt.

Nye bånd på vej i gribebræt
Jeg sætter nye bånd i guitaren

Og så lidt før/efter-billeder:

Før jeg skiftede bånd:
Skæve bånd før
Båndene er slået helt skævt i gribebrættet.

Og efter jeg skiftede bånd:
Nye, lige bånd
Nu sidder de nye bånd lige, og helt tæt til træet, som de skal.

Og her et andet "Før" -billede:
Skæve bånd og ridset træ


Og et "Efter" -billede:
Nye bånd
Det lykkedes mig at reparere nogle af de værste ødelæggelser i gribebrættet, samtidig med at de nye bånd bliver monteret korrekt.


Og endnu et "Før" -billede, her af gribebrættet:
Gribebrættet med dybe huller
Inden guitaren kom på værksted var der store huller i gribebrættet omkring og under båndene.
Den tidligere reparatør havde tydeligvis fjernet de gamle bånd på meget brutal vis, og havde derved splintret gribebrættet.


"Efter"-billedet:
Gribebrættet med nye bånd
Jeg har repareret gribebrættet og fyldt alle hullerne ud.

Nye bånd på Mustang
Nu spiller guitaren fint igen. Ingen raslen og betydeligt pænere.

Hvad kan man lære af denne historie? Fortvivl ikke, selv når din guitar har det rigtigt dårligt, kan vi som regel godt reparare den alligevel. Og se dig for når du vælger guitar-reparatør! Brug kun et værksted du er helt tryg ved.

 

 

Pil tilbage Tilbage til "Hvilke reparationer foretager vi"